Dokuma Atölyesi
Ankara’nın ekonomik ve sosyal yaşamında oluşturduğu etkiler bakımından tarihsel süreçte önemli bir yere sahip olan Ankara keçisi (Capra hircus ancryrensis), kökeni Orta Anadolu olan ve günümüzde Güney Afrika, Teksas, Avustralya ve Arjantin gibi birçok ülkede yetiştiriciliği yapılan, yüksek kalitede yüne sahip bir keçi ırkıdır.
Önemli bir tekstil hammaddesi olan tiftik, dünyada “Angora Goat”, tiftiğin lifi de “mohair” olarak bilinmektedir. Mohair (tiftik) kelimesinin, parlak keçi tüyünden yapılan giysi anlamına gelen “mukhaya”dan türediği düşünülmektedir. Yüksek kalitesi nedeniyle Batı dillerinde elmas iplik ve asil yün olarak da bilinmektedir.
Kullanım amacına göre tiftik, ince ya da kalın şekilde eğrilmekte ve nihai halini almak- tadır. Tiftiğin örgü işleri ve dokuma olmak üzere başlıca iki kullanım alanı bulunmaktadır. Gerek tiftik örgü ürünleri, gerekse tiftik kumaşlarından dikilen giysiler, üstün kullanım özelliklerine sahiptir. Yumuşak dokulu oluşlarına karşın dayanıklıdırlar. İçlerine su em- mezler ve bedeni kışın sıcak, yazın ise serin tutarlar. Tiftik örgü ürünleri tiftik dokuma ürünleri gibi ticarete konu olmayıp daha çok aile içinde üretilip tüketilmeye dönüktür. Tiftiğe dayalı endüstriyel bir sanayi kolu ülkemizde yeterince gelişmemiş olduğundan, üretilen tiftiklerin el sanatları çerçevesinde geleneksel olarak tüketilmesi yoluna gidilm- iştir.
Dokuma atölyemizde bu denli kıymetli bir kültürel mirası, geleneksel tezgahlarda yeniden deneyimliyoruz.